Zingeving; jouw pad, missie en zin in het leven

Ik kom veel vrouwen in de overgang tegen die zichzelf en de zin van én in het leven even kwijt zijn. Veel vrouwen hebben jarenlang anderen op de eerste plaats gezet. De kinderen, baas, het huishouden en oude ouders gingen altijd voor. Tijd voor zichzelf namen ze nauwelijks. In de overgang kan dat ineens omslaan. Dan denken ze: en nu ik. Nu ga ik doen wat ik écht wil. Een andere baan, meer tijd nemen voor vriendinnen, eindelijk die verre reis maken. Of ze verpieteren stilletjes en hebben niet door dat het nu tijd is extra aandacht aan zichzelf te besteden.

Deze kentering tijdens de overgang is niet gek en biologisch verklaarbaar. Het hormoon oestrogeen, dat ook wel het ‘verzorgingshormoon’ genoemd wordt, daalt. Had je eerst eindeloos geduld om je met poepluiers, het huishouden en lastige collega’s bezig te houden, nu kunnen al die sociale verplichtingen je ineens veel moeite kosten.

Je kunt deze letterlijke ‘overgang’ zien als een uitstekende kans om iets te leren. Mijn advies: zoek de reden. Waarom voel jij je nu zo ongelukkig? Grijp dit inzicht aan om de situatie te veranderen. Kan dat niet, of wil je dat niet: probeer dan om jouw reactie op je omstandigheden te veranderen. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

Tips:

  1. Richt je aandacht op wat je blij maakt.
  2. Bepaal je persoonlijke doelen en missie.
  3. Vervang negatieve gedachten door positieve en wees niet bang om de hulp in te schakelen van een professional zoals een therapeut, psycholoog of coach.
  4. Wees dankbaar voor wat goed is.
  5. Blijf jezelf ontwikkelen en nieuwe dingen uitproberen.
  6. Ontwikkel mindfulness en compassie.

Wil jij je beter voelen? 

Vraag het gratis e-boek aan "10 leefstijl tips voor vrouwen"