De do’s en don’ts – voeding voor een goede hormoonbalans
Tegenwoordig worden we om de oren geslagen met theorieën over welke voeding wel en niet goed voor je zou zijn. Veel kleine maaltijden of intermittent fasting? Wel of geen gluten? Wel of geen vetten? Als leefstijlgynaecoloog zie ik veel vrouwen die met dezelfde twijfels rondlopen. Daarom geef ik je voor eens en altijd 3 do’s en 4 dont’s voor een goede hormoonbalans.
Alleen de bewustwording zorgt er immers al voor dat je winst behaalt. Elke stap is er een.
Do’s
Laten we positief beginnen, want er is zo veel wat je wél lekker kan eten. Ik heb vier do’s voor je op een rijtje gezet.
Gevarieerde voeding
We zien steeds meer disbalansen door een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 is een vitamine die van nature voornamelijk aanwezig is in dierlijke voedingsmiddelen, denk aan kabeljauw of rundvlees. Bij een tekort aan B12 is het risico op mentale achteruitgang groter. Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat er minder grijze stof is bij ouderen met een B12-tekort.
Essentiële vetzuren
Voor de aanmaak van hormonen zijn essentiële vetzuren ontzettend belangrijk. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken, we moeten ze dus uit onze voeding halen. Denk hierbij aan vette vis, makreel of haring, maar ook broccoli en walnoten.
In ons huidig voedingspatroon is de balans tussen omega-6 en omega-3 verstoord. We krijgen gewoonlijk veel meer omega-6 dan omega-3 binnen en dit brengt onze hormonen in disbalans. Het is dus van belang onze omega-3 inname te verhogen middels de juiste voeding.
Vezels
‘Een goed begin is het halve werk’. Dat geldt voor alles in het leven en zo dus ook voor het begin van je dag. Wanneer je de dag start met geraffineerde koolhydraten breng je de bloedsuikerspiegel al gelijk uit balans. Tevens zorgt dit voor een onverzadigd gevoel waardoor je snel weer opnieuw trek krijgt.
Het is van belang om bij de eerste maaltijd veel gezonde vezels binnen te krijgen. Dit zorgt voor een gereguleerde suikerafgifte en heeft een positief effect op de hormoonbalans.
Don’ts
Ik wil je ook graag wijzen op een aantal don’ts, ik heb het dan over voeding met hormonale disbalans als gevolg. Bewustwording is immers de eerste stap naar een gezond en gelukkig leven!

Onthoud wel; áls je het wel een keer eet, geniet er dan vooral van!
Transvetten
Vetten zijn van belang voor onze gezondheid, maar lang niet alle vetten! Transvetten vermijden we namelijk liever. Het is een onverzadigd vetzuur waar ons lijf niet zo blij mee is. De keten van een transvet is namelijk minder flexibel waardoor ons lichaam moeite heeft om deze vetten te verwerken. Het verhoogt daarnaast het LDL cholesterol gehalte en heeft negatieve effecten op onze bloedvaten. Transvetten zien we vooral in koekjes & gebak en die willen we dus zoveel mogelijk vermijden. Onthoud wel; áls je het wel een keer eet, geniet er dan vooral van!
Alcohol…
Ja… alcohol… Het klinkt misschien voorspelbaar, maar ik wil je toch even uitleggen waarom we alcohol het liefst vermijden. Alcoholgebruik zorgt namelijk voor een behoorlijke verstoring in de hormonen. Ten eerste heeft alcohol een negatieve invloed op onze bloedglucose. Daarnaast zorgt alcohol voor een verstoring van oestrogeen. Veelvuldig alcoholgebruik is dan ook vaak een grote oorzaak van verstoorde hormoonbalans. Als gynaecoloog raad ik alcohol dan ook zeker af.
Fruitsap
Als sinaasappels gezond zijn dan zal jus d’orange dat ook wel zijn, toch? Niets is minder waar. Fruit is bedoeld om te eten, als we kauwen maken we namelijk het hormoon leptine aan. De vezels, vitaminen en mineralen kunnen beter worden opgenomen. Geperst fruitsap zorgt voor een enorme suikerpiek in je bloed en is slecht voor de bloedglucose. Tevens worden de vezels uit het fruit niet meer opgenomen. Fruitsap willen we dus liever vermijden, eet je fruit lekker op!
Schrokken
In je linkerhand je telefoon, rechterhand je vork, even snel eten en dan door. In de huidige maatschappij is dit bijna het nieuwe normaal geworden. Misschien heb je het al vaker gehoord; houd je aandacht bij het eten, neem de tijd en zorg ervoor dat je vaak genoeg kauwt. Dit is zo belangrijk omdat we alleen dan leptine – het verzadigingshormoon – produceren. Het is van belang voor onze hormoonbalans dat dit hormoon wordt aangemaakt.
Ik wens je veel succes met het toepassen van deze do’s en don’ts en onthoud; elke stap is er één!
Jouw hormonen in balans? Volg mijn gratis mini-cursus. Klik hier voor meer informatie>>